MĄKI SUSZONE

Proces modyfikowania mąk FlexFarina pozwala także na wysuszenie mąki, bez wpływu na jej pozostałe właściwości i składniki takie jak np. gluten czy skrobia. Mąka funkcjonalna FHT po wysuszeniu może mieć nawet 4% wilgotności. Tak niski poziom zawartości wody sprawia, że mąka suszona ma wydłużony termin przydatności do spożycia, nie aktywuje dodatków funkcjonalnych i technologicznych w mieszankach podczas przechowywania oraz maksymalnie ogranicza rozwój i tak mocno zredukowanej w procesie termicznym mikrobiologii. Mąki suszone znajdują zastosowanie w produkcji mieszanek piekarniczo-cukierniczych, gotowych ciast oraz wafli.
MĄKA CIASTKOWA
Mąka ciastkowa to mąka funkcjonalna FHT dedykowana do produkcji ciast i ciastek na skalę przemysłową. Mąkę modyfikuje się tak aby miała wyższa wodochłonność, zwiększała wydajność ciasta a jakość glutenu i skrobi była na odpowiednim poziomie. To pozwala na uzyskanie lepszej tekstury i zachowanie kształtu po wytłoczeniu. Proces termiczny redukuje aktywność enzymów i poziom mikrobiologii, przez co wydłuża okres przydatności do spożycia oraz pozwala na deklarację czystej etykiety. To ważne cechy mąki specjalistycznej przy produkcji ciast z owocami, muffinów, babeczek, ciast mrożonych i ciast o wysokiej wydajności.
Dział handlowy
zadzwoń
Silesian Flour
– mąki funkcjonalne FHT
– mieszanki spożywcze
(+48) 74 81 62 730
dane
SILESIAN Flour Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 34
57-220 Ziębice
NIP: 8871806124
REGON: 022089856
KRS: 0000452675
BDO: 000107964
Copyright © 2025