Grupa SILESIAN
Nasza historia
Grupa SILESIAN (dawniej Grupa ZIĘBICE) to polskie firmy rodzinne z branży rolniczej, przetwórstwa zbóż, handlu i produkcji przemysłowej, które powstały w 1996 roku. Silesian Farm Sp. z o.o. (dawniej RPPH „Ziębice”) nadała początek istnieniu grupy i do dzisiaj stanowi ważne ogniwo w zintegrowanym łańcuchu dostaw surowca wewnątrz Grupy SILESIAN.
Grupa posiada kilka elewatorów zbożowych wyposażonych w nowoczesne i energooszczędne suszarnie, dzięki którym możemy prowadzić kompleksową usługę skupu i przechowywania zbóż pod potrzeby młynarskie jak i handlowe.
Nasza pojemność magazynowa wynosi obecnie 130 tys. ton a wydajność suszarni to około 4000 ton kukurydzy na dobę. W połączeniu z dogodnymi warunkami glebowymi i klimatycznymi Dolnego Śląska, daje nam to unikalne możliwości w zakresie bezpieczeństwa surowcowego. Skupiamy się na tym, aby większość naszego surowca pochodziła z najbliższych okolic – ma to duże znaczenie w kontekście dbałości o środowisko oraz lokalnych partnerstw, które budujemy z rolnikami i przedsiębiorcami w regionie.
Uprawiamy ponad 3.500 ha ziemi i jesteśmy jednym z wiodących producentów oraz przetwórców zbóż w Polsce. Od 2004 roku systematycznie dywersyfikujemy swoją działalność, uruchamiając kolejne działalności związane z produkcją i przetwarzaniem surowców dla branży spożywczej a także paszowej.
Naszym pierwszym krokiem w przetwórstwie spożywczym było utworzenie firmy Silesian Grain Sp. z o.o. (dawniej Bio Corn Sp. z o.o.) i uruchomienie młyna kukurydzianego, który od 20lat dostarcza grysy, kasze i mąki kukurydziana dla producentów chrupek, galanterii śniadaniowej, żywności bezglutenowej oraz wielu innych.
Kolejnym krokiem było stworzenie koncepcji i uruchomienie nowoczesnego zakładu przetwórstwa mąk Silesian Flour Sp. z o.o. Dzięki unikalnej technologii FlexFarina produkowane są w nim mąki funkcjonalne FHT preparowane hydrotermicznie. Surowcami dla tego zakładu są m.in. produkty wytwarzane w Młynie Pszennym SILESIAN oraz młynie kukurydzianym Silesian Grain.
W skład Grupy wchodzi również Betoniarnia Paczków, 8 laboratoriów, centrum badawczo rozwojowe, kuchnia testowa i nowoczesny biurowiec z zapleczem konferencyjnym.
Naszą przewagą jest pełna kontrola procesu od pola do wyrobu gotowego dzięki łańcuchowi dostaw i produkcji w obrębie Grupy. Wszystkie nasze fabryki posiadają certyfikat BRC (ocena AA).
Nasze surowce trafiają do producentów żywności, pasz, a także pet food (zwierząt domowych) nie tylko w Europie, ale i na Bliskim Wschodzie oraz Azji.
W Silesian Flour Sp. z o.o., poza wytwarzaniem mąk funkcjonalnych FHT, zajmujemy się również doradztwem technologicznym, produkcją i wdrażaniem systemów do panierowania ryb, mięsa i owoców morza.
Silesian Flour posiada również możliwość produkcji mąki typu ” masa harina ” – surowca, do produkcji przekąsek takich jak: tortilla chips, nachos, tacos, bugles, tortilli stołowej a także w aplikacjach związanych z pelletami i ekstruzją. Nasze nowoczesne wyposażenie, wiedza i lata doświadczeń pomagają łączyć przeróżne smaki i surowce w celu uzyskania ciekawych efektów końcowych w mieszankach panierujących, panierach i innych produktach funkcjonalnych dla przemysłu mięsnego i nie tylko.
Dział R&D tworzy w naszej kuchni testowej nowe rozwiązania a liczne próby sensoryczne są odpowiedzią na ciągłe zapotrzebowanie spożywczych nowości na rynku convenience i żywności funkcjonalnej.
Klienci, których obsługujemy to wiodące firmy spożywcze oraz handlowe oczekujące najwyższej jakości i profesjonalnej obsługi, którą zapewniamy każdego dnia, na każdym etapie naszych działalności.
Dział handlowy
zadzwoń
Silesian Flour
– mąki funkcjonalne FHT
– mieszanki spożywcze
(+48) 74 81 62 730
dane
SILESIAN Flour Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 34
57-220 Ziębice
NIP: 8871806124
REGON: 022089856
KRS: 0000452675
BDO: 000107964